Generators and Electric Motors
[Home] - [HELP] - [Forums] - [Groups] - [Classified Ads] - [Subscribe] - [Books] - [Sponsors] -

Go Back   SmokStak > SmokStak® Shop Equipment Tools and Techniques > Welding Shop
Forgot Password? Join Us!

Notices

Welding Shop Welder generators, equipment, weld practice, techniques, troubles and solutions. See our TERMS of SERVICE prior to reading!

Welding Shop

Lincoln SA200 running like poo


this thread has 6 replies and has been viewed 13346 times

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-24-2011, 06:16:19 PM
dtscott dtscott is offline
Registered
 
Join Date: May 2011
Location: Waskom, Texas
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Lincoln SA200 running like poo

I am rebuilding a 58 sa 200 i put in new plugs and wires. also rebuilt carb it runs but sound like it missing(sounds like an old john deere). So i but a new cap, rotor, points, and a condenser in the mag still the same. any ideas?
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 05-24-2011, 06:42:03 PM
Dempster Dempster is offline
Registered
 
Join Date: Jan 2007
Location: Texas USA
Posts: 1,239
Thanks: 97
Thanked 418 Times in 366 Posts
Default Re: sa 200 running like poo

Smoking running rich ? Carb won't adjust ? Carb leaking fuel running over ? Check the float for leaks or replace it new. Cleaned the carburetor out ? Fresh gas ? Clean tank ?
Timing correct and timing order correct ? Getting enough air or is air cleaner all plugged up ? Try with air cleaner disconnected.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	SA200 Firing Order.jpg
Views:	222
Size:	87.1 KB
ID:	107301  
Reply With Quote
  #3  
Old 05-24-2011, 08:00:47 PM
Windables Windables is offline
Registered
 
Join Date: Aug 2008
Location: Pringle, PA USA
Posts: 241
Thanks: 7
Thanked 67 Times in 45 Posts
Default Re: sa 200 running like poo

check firing order and check for stuck valves i got one too 4 cyl lincoln
Reply With Quote
  #4  
Old 05-25-2011, 12:22:13 AM
Heinrich Heinrich is offline
Registered
 
Join Date: May 2011
Location: Austin, Texas
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: sa 200 running like poo

Check the firing order and the way the magneto rotates.
I believe it rotates clockwise as you are viewing it from the cap.
bills welder repair in Oklahoma has a lot of good links for troubleshooting and timing that engine.
www.billswelderrepair.com
http://www.billswelderrepair.com/files/IM277.pdf
Reply With Quote
  #5  
Old 05-27-2011, 12:28:22 PM
Dempster Dempster is offline
Registered
 
Join Date: Jan 2007
Location: Texas USA
Posts: 1,239
Thanks: 97
Thanked 418 Times in 366 Posts
Default Re: sa 200 running like poo

Firing order posted in diagram above. NOTE the Bosch & FM mag #1 position is different and should see a 1 on cap of those & Wico. Get two wires crossed or firing order off it's not going to run right.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-07-2011, 02:44:05 PM
Oilpulled Oilpulled is online now
Registered
 
Join Date: Jun 2008
Location: Rockford, Illinois, USA
Posts: 4,089
Thanks: 11,940
Thanked 5,694 Times in 2,203 Posts
Default Re: sa 200 running like poo

I fixed mine. Make sure mag is sparking good. The Marvel Schebeler carb has a small vertical passage in bowl casting which must be open to gasoline in the bowl. Blow in it and the gasoline should bubble. If not, clean out with small drill. I had to get a lot of rust out and then even drill through the brass tube to open the passage. That fixed the idle problem. Idle mixture clockwise increases richness. Read the manual posted on another post in this thread.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-04-2011, 12:45:13 AM
cub102 cub102 is offline
Registered
 
Join Date: May 2011
Location: Fort Plain, New York
Posts: 30
Thanks: 2
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default Re: sa 200 running like poo

you probably have 2 plug wires switched. trace them out again and it should be fine

can any of you guys tell me how to post a question on here ? i cannot figure it out
See this: http://www.smokstak.com/forum/showthread.php?t=40589

i have a 1959 Lincoln SA 200 that runs perfect but is very hard to start, once it starts it runs great has good compression valves are perfect a new zenith carb.
it did the same thing with the old carb.
have any of you had this problem ?

thanks
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

F o r u m Jump

Similar Threads Chosen at Random
Thread Thread Starter F o r u m Replies Last Post
Lincoln SA200 welder generator, no output? Arkie Welding Shop 9 03-24-2011 08:43:48 PM
Lincoln SA200 Welder clintonmetalcraftsman Welding Shop 4 08-13-2010 09:25:38 AM
I cant seem to get complete information on the Lincoln Shield Arc SA200 DC we own. rocketgirlee Welding Shop 2 05-05-2010 06:05:31 PM
sa200 welding red hot mounted fire Welding Shop 2 10-15-2009 11:31:04 PM
Seating brushes in a Lincoln SA200 mr welder Welding Shop 2 02-28-2009 10:13:09 PM


Use "Ctrl" mouse wheel to change screen size.
All times are GMT -4. The time now is 12:01:43 PM.

Smokstak and Enginads site search!


All use is subject to our TERMS OF SERVICE
SMOKSTAK® is a Registered Trade Mark - A Community of Antique Engine Enthusiasts
Copyright © 2000 - 2019 by Harry Matthews P.O. Box 5612 - Sarasota, FL 34277