Antique Engines and Old Iron
[Home] - [HELP] - [Forums] - [Library] - [Photo Gallery] - [Groups] - [Classified Ads] - [Subscribe] - [Links] - [Books] - [Sponsors] -

Go Back   SmokStak > SmokStak® Antique Engine Community > Antique Gas Engine Discussion > Antique Engine Archives
Forgot Password? Join Us!

Notices

Antique Engine Archives All archived posts from 1999 to 2004 when SmokStak was on EnginAds. This is a read-only board.

Antique Engine Archives

Novo is RUNNING! A few questions...


this thread has 4 replies and has been viewed 2088 times

 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-27-2004, 12:15:27 PM
Chris Kirk Chris Kirk is offline
Registered-III
 
Join Date: Nov 2004
Location: Monroe, Connecticut USA
Posts: 453
Thanks: 1
Thanked 207 Times in 55 Posts
Default Novo is RUNNING! A few questions...

FINALLY got the few missing bits for my 3HP Novo, got everything together this morning, and fired her up...the engine ran for the first time in probably 30+ years. It starts on the first compression stroke and runs nice and slow. A few questions:

Every time the engine hits, it HITS, almost jumps and inch in the air...I retarded the timing a bit by moving the timing finger, and it helped a little, but not enough. Any suggestions?

I replaced the gib keys on both flywheels. The ones I got were too tall to fit into the flywheel slot and the crank, so I had to grind them down and dress the sides with a file. They fit nice and snug, but they only extend about 1/2 into the flywheel hub - there's about 1 3/4 of a 3 1/2 key showing. I didn't want to force them in farther, so I left them that way. Any harm in leaving them this way?

I got a replacement nametag, and the serial # is stamped on the lip of the hopper. Can anyone tell me the original size of the number and letter stamps they used (probably 1/8)? Also, what are the revs for my engine, and when they stamped horsepower, did they stamp 3HP or 3H.P.?

Thanks...

Chris
Sponsored Links
  #2  
Old 11-27-2004, 05:03:28 PM
Jack H's Avatar
Jack H Jack H is offline
Subscriber
 
Join Date: Nov 2004
Location: North Atlanta, Georgia
Posts: 304
Thanks: 169
Thanked 158 Times in 94 Posts
Default Re: Novo is RUNNING! A few questions...

Chris:
I had to retard my 6HP Novo by pulling the cam gear out and moving it back one gear tooth. Before I did that she jumped way too hard !
Jack in Suwanee GA
  #3  
Old 11-27-2004, 06:43:03 PM
David L. Showerman David L. Showerman is offline
Registered-I
 
Join Date: Nov 2004
Location: Holt, Michigan USA
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Novo is RUNNING! A few questions...

Chris, Congratulation on getting the Novo running. It's always a great feeling. My concern re: extra long keys sticking out centers around the increased possibility of you or someone else getting caught while she if running. Just my thought. Congratulations again. Dave in Holt.
  #4  
Old 11-27-2004, 07:18:07 PM
Craig A's Avatar
Craig A Craig A is offline
Moderator
 
Join Date: Nov 2004
Location: Wisconsin, USA
Posts: 15,325
Thanks: 16,180
Thanked 19,991 Times in 5,882 Posts
Images: 18
Default Re: Novo is RUNNING! A few questions...

Pull the keys and dress them so you get more engagement or you'll have more problems than jumping.......like cracked hubs!!!!
  #5  
Old 11-28-2004, 08:38:56 AM
Eric McKenna Eric McKenna is offline
Subscriber
 
Join Date: Nov 2004
Location: Easthampton, Massachusetts, USA
Posts: 463
Thanks: 87
Thanked 572 Times in 102 Posts
Default Re: Novo is RUNNING! A few questions...

Hi Chriss, On the Novo, the timer is slotted,where you screw it down to the insulated base....on mine to get it to run REAL slow and easy I used a dremel and made the slot just a tad longer and therefore the timing was more retarded than the factory allowed for..........If you move the gear one tooth...that may work also,but, I suspect that would toss off valve timing a little...BUT, running real slow that might not realy matter anyway. Question for you though......was the boss on the side of the engine(where the cam gear shaft goes into) cracked at all......I have purchased my second Novo (a 6hp) and it had almost the excact break as on my 4 hp. My thought is it must be a weak area looking at the disighn, or, unfortunate coincidence for me! Anyway it is not too bad a fix to have to do! Good luck with your Novo, They can be made to run REAL slow!! Eric M.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Oct31007.JPG
Views:	134
Size:	23.1 KB
ID:	342  
 

Bookmarks


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

F o r u m Jump

Similar Threads Chosen at Random
Thread Thread Starter F o r u m Replies Last Post
Novo Questions Tom Martin Antique Gas Engine Discussion 12 12-17-2007 08:57:16 AM
Novo Questions Frank Y Antique Engine Archives 3 07-23-2003 08:51:36 PM
Novo Questions Jim H. Antique Engine Archives 1 05-19-2003 12:12:04 AM
Novo Questions Stevewold Antique Engine Archives 2 07-30-2002 07:49:32 AM
Novo Questions mark Antique Engine Archives 11 11-19-2001 09:46:43 PM


Use "Ctrl" mouse wheel to change screen size.
All times are GMT -4. The time now is 05:07:09 PM.

Smokstak and Enginads site search!


All use is subject to our TERMS OF SERVICE
SMOKSTAK® is a Registered Trade Mark - A Community of Antique Engine Enthusiasts
Copyright © 2000 - 2016 by Harry Matthews P.O. Box 5612 - Sarasota, FL 34277