Antique Engines and Old Iron
[Home] - [HELP] - [Forums] - [Library] - [Photo Gallery] - [Groups] - [Classified Ads] - [Subscribe] - [Links] - [Books] - [Sponsors] -

Go Back   SmokStak > SmokStak® Antique Engine Community > Magnetos, Ignition Coils and Spark Plugs
Forgot Password? Join Us!

Notices

Magnetos, Ignition Coils and Spark Plugs Discussion about magnetos, buzz coils, spark plugs, ignitors and low tension coils.

Magnetos, Ignition Coils and Spark Plugs

Wico EK sparks where it shouldn't!


this thread has 6 replies and has been viewed 2423 times

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-19-2006, 01:19:50 PM
Nick's Avatar
Nick Nick is offline
Registered-III
 
Join Date: Oct 2004
Location: Mocksville, North Carolina
Posts: 1,016
Thanks: 0
Thanked 528 Times in 293 Posts
Images: 41
Exclamation Wico EK sparks where it shouldn't!

I'm working on an EK that's got me stumped. I've repaired quite a few of these things but never had this happen. When I trip the mag I get a little spark in my test lead but a nice blue on across the points! Mag has been stripped down, cleaned and assembled with all new insulation. I tripple checked for any shorts but found none. Also tripple checked my wires, they're all good and going to the right spots. Condenser is brand new, mag has been charged on a very powerful charger. Points are set 3/32 for type 2 drive and are in great shape. Nothing binds, there is no oil or grease slopped all over the place. I'm out of ideas here. Looking things over I see nothing out of place or wrong.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 08-19-2006, 02:57:41 PM
Francis Francis is offline
Registered-III
 
Join Date: Nov 2004
Location: Santa Maria, California
Posts: 591
Thanks: 486
Thanked 274 Times in 140 Posts
Default Re: Wico EK sparks where it shouldn't!

Nick,
In case you don't have a copy of the Wico EK maintenance manual, I have it stored on my computer. If you want a copy I will gladly send a copy to you. Since I don't know how to send an attachment to this message, I will need your email address.
If anyone else needing a copy of the Wico EK manual, I will also send you a copy. However, I will also need your email address.

Francis
FRM8198@aol.com
Reply With Quote
  #3  
Old 08-19-2006, 10:33:09 PM
Andrew Mackey Andrew Mackey is offline
Sponsor
 
Join Date: Nov 2004
Location: Rockaway, New Jersey USA
Posts: 12,155
Thanks: 1,594
Thanked 5,435 Times in 3,527 Posts
Exclamation Re: Wico EK sparks where it shouldn't!

sounds like either you have a bad coil, or a defective condenser. Have you checked the condenser out? Andrew
Reply With Quote
  #4  
Old 08-19-2006, 11:25:08 PM
Harry's Avatar
Harry Harry is offline
Administrator
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sarasota, Florida USA
Posts: 5,874
Thanks: 383
Thanked 10,576 Times in 1,778 Posts
Images: 312
Default Re: Wico EK sparks where it shouldn't!

Brand new condensors can be just as defective as those that are older than dirt.
__________________
-- Harry Engines Videos Photos
Reply With Quote
  #5  
Old 08-20-2006, 02:34:41 PM
KeithW's Avatar
KeithW KeithW is offline
Registered-III
 
Join Date: Jun 2005
Location: North Las Vegas, Nevada USA
Posts: 1,094
Thanks: 16
Thanked 215 Times in 154 Posts
Smile Re: Wico EK sparks where it shouldn't!

Hello all,

Just got a copy of the Wico manual from Francis. Spent about an hour setting mine up properly. What a differance! My Hercules that I just put the piston in has always been a little fussy to start, not horrable but just a little touchy. After setting the mag up it almost jumped to life. Hit on the first pull through, and, as soon as I retarded the timing fired right off. Highly reccomended reading. Thanks again Francis .

keithw
Reply With Quote
  #6  
Old 08-20-2006, 04:00:54 PM
Nick's Avatar
Nick Nick is offline
Registered-III
 
Join Date: Oct 2004
Location: Mocksville, North Carolina
Posts: 1,016
Thanks: 0
Thanked 528 Times in 293 Posts
Images: 41
Default Re: Wico EK sparks where it shouldn't!

I swapped the condenser out with another new 1 and same problem. Andrew you might b right about a bad coil although I've never had 1 that was bad behave like this before. 1st time 4 everything though...
Reply With Quote
  #7  
Old 08-22-2006, 12:22:34 AM
MarylandSteam MarylandSteam is offline
Registered-II
 
Join Date: Jul 2006
Location: Maryland
Posts: 98
Thanks: 3
Thanked 19 Times in 13 Posts
Default Re: Wico EK sparks where it shouldn't!

How far is the gap on your test lead? if too far it will jump across inside.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

F o r u m Jump

Similar Threads Chosen at Random
Thread Thread Starter F o r u m Replies Last Post
Moline Universal help no sparks? William Engelmann Antique Steel Wheel Tractors - Old Iron Lugs and Cleats 3 08-02-2006 04:16:38 AM
wico pr David Scott Magnetos, Ignition Coils and Spark Plugs 0 05-08-2006 09:38:18 PM
wico ek ron brown Antique Engine Archives 2 12-16-2003 07:29:07 PM
Wico mag Jesse Zilafro Antique Engine Archives 1 09-22-2002 07:46:56 AM
Wico EK Mag Help Brad Franken Antique Engine Archives 10 09-02-2002 02:18:00 PM


Use "Ctrl" mouse wheel to change screen size.
All times are GMT -4. The time now is 02:30:40 AM.

Smokstak and Enginads site search!


All use is subject to our TERMS OF SERVICE
SMOKSTAK® is a Registered Trade Mark - A Community of Antique Engine Enthusiasts
Copyright © 2000 - 2016 by Harry Matthews P.O. Box 5612 - Sarasota, FL 34277